Et kongeligt julebesøg på Vikingeskibsmuseet

Kong Frederik 10. besøger Vikingeskibsmuseet. Copyright: Kongehuset. Fotograf; Frederik Linde Nellemann.
H.M. Kong Frederik 10. besøger Vikingeskibsmuseet i Roskilde for at lære om vikingernes juletraditioner.
2024-12-01

På vinterens første snevejrsdag blev H.M. Kong Frederik 10. introduceret til vikingernes juleritualer på Vikingeskibsmuseet.

En konge, der hæver et dyrehorn fyldt med mjød ved siden af et vikingeskib, mens sneen daler ned over ham. Der er næsten tale om en gentagelse af hændelser, som man kunne se for 1000 år siden i vikingetiden.

Der er dog ikke tale om Harald Blåtand, Gorm den Gamle eller Svend Tveskæg, men den nyligt kronede Kong Frederik 10. 

Hans Majestæt befinder sig heller ikke på havet på vej ud i kamp mod den svenske konge, men på land på Vikingeskibsmuseets bådeværft, hvor optagelserne til Kongehusets digitale julekalender på de sociale medier er i fuld gang. 

Her har kok og leder af Cafe Knarr Morten Albrechtsen i samarbejde med arkæolog og leder af Vikingeskibsmuseets publikumsafdeling Jacob Andreassen inviteret på julemiddag, som den kunne have set ud i vikingetidens fejring af den hedenske ’jol’.

Kongehusets digitale julekalender

I 2016 delte H.M. Dronning Margrethe 24 private julebilleder fra den kongelige familie hver dag i december. Siden da har Kongehuset hvert år lavet en digital julekalender.

I mange år kunne man følge Dronningens hjemmelavede papnissefamilie, når de rejste på juleeventyr.

De sidste par år, er der blevet fortalt små julefortællinger om julen i Kongehuset.  

Første afsnit af dette års digitale julekalender foregår på Vikingeskibsmuseet og kan ses på Kongehusets sociale medier. 

Vikingetidens julegrød var ikke på ris 

På vikingernes julebord var det ikke risengrød, de varmede sig på. I stedet var det med høj sandsynlighed en dampende varm skål byggrød de spiste.

Derfor var det også en byggrød lavet af bygflager, som kok Morten Albrechtsen serverede for Kongen, så han kunne få varmen midt i snevejret.

”Menuen jeg lavede til Kongen er baseret på den information, jeg har fået fra museets arkæologer om de fund, man har gjort af mad i vikingetiden. Man har fundet gryder og krukker med rester af byg og rug. Derfor lavede jeg en grød på bygflager, men det blev for kedeligt. Det smagte lidt ligesom at spise havregrød med store flager,” fortæller Morten.

HM Kongen fik derfor otte forskellige toppings på grøden af ingredienser, som vi ved, at man havde adgang til i Norden for 1000 år siden. 

Ristede hasselnødder, tørret sukkertang, kogt sukkertang, tørret æble, honningmarinerede skovbær og havtorn.

”Dejlig salt, det smager af hav,” lød det fra Kong Frederik 10., da han smagte den kogte sukkertang på byggrøden. 

En julegris fra vikingetiden

Hovedretten stod på svinespoleben braiseret i mørk øl. Det er en simreret, hvor den lange kogetid forvandler spolebenene til det møreste kød. Kødet var så mørt, at det nærmest faldt af knoglen og ned på Kong Frederik 10.’s tallerken.

”Jeg fik fortalt af arkæologerne, at i en af sagaerne om vinterfesterne i vikingetiden, fortælles det, at de spiste gris kogt i øl. Det er jo det, vi i dag kalder for en braiseret ret. Jeg tænkte, at det skulle være lidt råt i det, for det er ikke sikkert de har stået og udbenet en griseskank i vikingetiden. Så det blev lidt viking, at lave noget med ben i,” fortæller Morten om sine overvejelser om julemenuens hovedret.

Svinekødets prominente plads i julen er sandsynligvis en videreførelse af de gamle vikingetids-traditioner, fortæller arkæolog Jacob Andreassen.

”I sagaen om Hervør og Heidrik fra ca. år 1200 fortælles om et julegilde hos kongen. Han fik af sin vært den største gris, der kunne opstøves. Grisen anså man for at være hellig, så inden den blev ofret og spist blev den ført ind i den kongelig hal, så kongen kunne lægge hænderne på dens børster og aflægge løfter for det kommende år,” lyder det fra Jacob.

Retter som flæskesteg, skinke og ribben er stadig en central del af julemiddagen i mange nordiske lande og kan altså spores tilbage til vikingernes festmåltider, ofringer og fejring af jól.

Kongen gav en hånd med nyt vikingeskib

Det kongelige besøg på Vikingeskibsmuseet stod dog ikke kun på julemad inspireret af vikingernes jól. 

Efter hovedretten hilste Kong Frederik 10. på lederen af Vikingeskibsmuseets bådeværft Martin Dael. Han viste Kongen, hvordan man kløver et 200 år gammelt egetræstømmer med kiler.

Med et fast greb om den store hammer, gav Kongen kilerne et ordentligt slag, så man kunne høre, hvordan træets fibre gav efter og delte sig op langs med stammen. 

Det var en lyd, som fik smilet frem og gjorde Kongen nysgerrig på vikingetidens bådebyggerhåndværk, som han interesseret spurgte ind til.

Skab en juletradition fra vikingetiden sammen med din familie.
Vi har åbent hver dag i juleferien fra 10.00-16.00 - også juleaftensdag!

Kom ind i varmen og tag en pause fra julearrangementerne.
Fordyb jer i kreative aktiviteter for både børn og deres voksne.
Hver eftermiddag i juleferien “drikker vi solen ned og lyset tilbage”,
ligesom vikingerne ‘drak jul’ for mere end 1000 år siden.

Juleferie-aktiviteter på Vikingeskibsmuseet
- Skriv julekort med runer (hele dagen)
- Farvelæg vikingemønstre (hele dagen)
- Workshop; Lav uldsnor til armbånd
(10.00-11.00; 12.00-12.30 & 14.00-15.00)
- Rundvisninger i Vikingeskibshallen
(11.00-11.45 & 13.00-13.45)
- Vi drikker solen ned og lyset tilbage i mjød eller æblemost
(Klokken 15.00 på hovedtrappen eller i loungen alt efter vejret)

Læs mere her…