Første tur ud på Fjorden i 2021

Sejladssæsonen er i fuld sving på Vikingeskibsmuseet og den første skoleklasse stævnede ud i regn og blæst - og i høj humør. Foto: Lærke Søgård
Foto: Lærke Søgård
2021-05-06

Sejladssæsonen er i fuld sving på Vikingeskibsmuseet og den første skoleklasse stævnede ud i regn og blæst - og i højt humør.

7. klasse fra Lergravsparkens skole er de første, der i år kommer på bådtur på Vikingeskibsmuseet. De skal ro i traditionelle, nordiske træbåde på Roskilde Fjord.

”Det er dejligt at være i gang med sejladser og se de glade skolebørn igen” siger Ole Bønding, sejladsinstruktør på Vikingeskibsmuseet.

Vejret siger ikke forår, men trods regnen, er eleverne friske og klar på en sjov oplevelse sammen med hinanden efter de mange måneder hver for sig.

Bådene er gjort klar til eleverne

Eleverne får introduktion til redningsveste og bliver inddelt i hold, som skal ro sammen.
Sejladsinstruktørerne har på forhånd gjort bådene klar, i dag skal klassen ro i to 6-mands både, og en 11-mands båd.
Hvert hold får yderlige forklaring på, hvad der skal ske, og mens de går til bådene spørger en pige:

”Skal vi ud på det rigtige hav?”
Ole svarer;  ”ja det skal vi - vi skal helt der ud” og peger ud på det åbne hav i fjorden.

Pigen siger begejstret til de andre elever: ”wuhu, har I hørt det? Vi skal ud på det rigtige hav!”

Eleverne gør sig klar til at stige ombord i båden. De træder forsigtigt ned, og hjælper hinanden med at komme sikkert ombord.
De har fundet deres pladser, og lærer forskellige kommandoer for, hvordan båden skal sejles. "Hvil årer", "Ro væk", " Sæt i", er nogle af de kommandoer, som er vigtige at lære, fortæller instruktøren.
Eleverne lytter opmærksomt og øver sig med årerne.

Forhindringer i havnen

Båden Krákan er klar, og de sætter årerne i vandet, og ror ud fra havnen.
Der er et par forhindringer, inden de kommer ud på det rigtige hav: De skal ro uden om fortøjningspæle og under broen, der går over Museumshavnen, og hver gang passe på at årerne ikke rammer.
Eleverne klarer det fint, når først de har fanget teknikken, rytmen og fået samarbejdet op at stå.

Den store båd, er også ved at være klar, og eleverne fra Krákan hepper på deres klassekammerater.
 "Wuhu - kom så - Det ser godt ud - I er gode!", bliver der heppet fra båd til båd.

Alle tre både er nu kommet ud af havnen, trods kraftig vind og regn. De smiler og er glade, og inde fra land kan der høres flere ”wuhu’er” fra alle bådene. Det er tydeligt at se, at de nu har fanget teknikken, og der er kommet fart i bådene.
De kommer hurtigt et godt stykke ud på fjorden, også hjulpet af medvinden.

Formidling på fjorden

Mens klassen ror ude på fjorden, hører eleverne blandt andet om de færøske både, som de sejler i, og de hører om bådebyggertraditionen i Norden. Temaerne åbner for fortællingen om vikingernes sejladser og lægger sig op af det eleverne arbejder med hjemme i skolen.

7. klassen kommer tilbage fra turen på fjorden. Det er gået godt. De er glade – og våde - men også stolte af, at de selv har roet bådene - både ud og hjem.

Endelig aktivitet på Museumsøen igen

Det er ikke kun 7. klasse fra Lergravsparkens skole, der er på udflugt til Vikingeskibsmuseet i dag. En børnehaveklasse kommer gående over broen til museumsøen. De skal have en dag med emnet ’Smag på vikingetiden’. De er også glade trods regnen, og der bliver snakket og leget. Formidlerene spørger om de klar til en sjov dag, og der lyder et stort kor af små børnestemmer, der siger: ”Jaaaaa”.

Imens børnehaveklassen lytter på formidleren og leger, kommer der flere folk på museumsøen. Et stort ’walk and talk’ hold af pensionister lægger også vejen forbi Museumsøen. De holder pause fra regnen under halvtaget, og beslutter sig for at købe en kop kaffe i Café Knarr, indtil regnen er stilnet af.

Der er heldigvis nu igen livlig aktivitet på Vikingeskibsmuseet, og der er fuld tryk på bestillingerne fra skoleklasser, der glæder sig til at få sjove og lærerige oplevelser sammen.   

Fakta om sejladstur:

Hvem: Fra 4. klasse kan skoleeleverne komme på sejltur på Roskilde fjord

Formål: Er at eleverne får fjorden ind under huden, imens de får en fornemmelse for vikingetidens vigtigste transportmiddel, der bragte vikingerne vidt omkring til fremmede kulturer. 

Varighed: Sejlturen tager 1½ time

Hvordan: Eleverne får hjælp og vejledning af en sejlinstruktør

Hvad: Sejladsen foregår i en af museet traditionelle nordiske træbåde: » Sejlads på Roskilde Fjord | Skoletjenesten

Hvornår: Periode: 1. maj – 30 september: » læs mere her om hvordan I booker sejlads på Roskilde Fjord

Det er også muligt for virksomheder at book sejlture på Vikingeskibsmuseet: » Læs mere om sejlture for virksomheder her

Corona: Vi følger de gældende retningslinjer og har øget afstand mellem instruktør og deltagerne: » Covid-19 info: Skoletjenesten har tilpasset aktiviteter: Vikingeskibsmuseet i Roskilde

 


Oprettet af Lærke Søgård