Her på Vikingeskibsmuseet er sommeren først for alvor forbi, når museets bådelaug trækker museets rekonstruktioner på land for vinteren. Især landsætningen af museets store langskib Havhingsten fra Glendalough kræver rå muskelkraft og mange mennesker at få halet på land. Arbejdet giver et spændende indblik i samarbejde og kommandoveje, når knap 100 mennesker med håndkraft (og lidt hjælp fra Falck) trækker det 30 meter lange skib op af vandet.
Kig forbi Museumshavnen og oplev en traditionsrig efterårsdag sammen med museets bådelaug, hvor luften dufter af tjære og linolie. Det syder af arbejdsomhed og liv, når der hales godt i skibe og tovværk.
Om Vikingeskibsmuseets bådelaug
Vikingeskibsmuseet har en stor samling af rekonstruerede vikingeskibe og traditionelle nordiske både af træ. Der er tale om unikke både, som hver har deres særlige historie og egenskaber.
De rekonstruerede vikingeskibe er alle 'laugsbåde', der vedligeholdes og sejles af frivillige medlemmer af museets bådelaug. Der er både store laug med helt op til 200 medlemmer og ganske små bådelaug, hvor en lille gruppe mennesker finder et fællesskab omkring de mindre både.
» Læs mere om bådelaugene her og se, hvordan du melder dig ind...
Et velfortjent hvil
Bådsamlingen kommer på land efter en sommer med mange sømil under kølen. Især de mindre nordiske klinkbyggede både har stævnet ud hele sommeren med museumsgæster i form af turister, danske og udenlandske skoleklasser, spejdere og diverse firmaer og foreninger. Der har været fuldt booket stort set hele sæsonen, fra 1. maj til 30. september.
For når først man har set de originale vikingeskibe i Vikingeskibshallen, og hørt alle de gode historier om, hvordan vikingernes skibe ændrede verden, så bliver oplevelsen fuldendt, når man selv stævner ud på Roskilde Fjord for årer og sætter det store firkantede råsejl.
Bådelaugene, der sejler museets rekonstruktioner af de fem originale vikingeskibe, har i år fået sejlet mere end i de forrige år under corona. I år har der både været aftensejladser, træningssejladser og kortere sommertogter i danske farvande, men stadig ikke nogle større, længerevarende togter.
Langskibet Helge Ask i Norge
Kun en af Vikingeskibsmuseets ældste rekonstruktioner, langskibet Helge Ask, fik mulighed for et længere togt, da de drog til Norge for at repræsentere Danmark og Vikingeskibsmuseet ved Rikssamlingsjubilæum Hafrsfjord.
Arrangementet var en fejring af Harald Hårfager, som i år 872 slog sine modstandere ved Slaget i Hafrsfjord, og blev Norges første Rikskonge. I 2022 er det 1150 år siden og det blev fejret i området fra Haugesund og ned til Stavanger i dagene 9. til 19. juni, hvor en samling vikingeskibe fra hele norden var midtpunkt.
Transporten af Helge Ask op til Hafrsfjord og hjem, var dog på noget så nymodens som en lastbil.
» Læs hele rejsedagbogen og se de mange billeder fra turen til Hafrsfjord...
Havhingsten ved kaj til stor glæde for gæster og borgere
Uden længere togter har museet igen i år haft Havhingsten liggende ved kaj ved Strandengen det meste af sommeren, til stor glæde for museets gæster, og for de mange Roskilde borgere, der har deres gang henover hængebroen til museumsøen.
Museets gæster har kunnet gå ombord på det 30 meter lange vikingeskib, bevæge sig frit omkring og lade sig imponere af skibets størrelse og det fantastiske håndværk, mens de har lyttet til spændende historier og har stillet et hav af gode spørgsmål om sejlads og vikingernes togter for 1000 år siden til vores formidlere.
Fakta om optagning lørdag den 5. november 2022
Bådelaugene mødes allerede omkring kl. 10.00 og der vil være aktivitet omkring bådene i museumshavnen hele dagen.
Havhingsten hales på land af erfarne bådelaugsmedlemmer ca kl. 13.00.