I år har hele 18.356 gæster sejlet ud i museets nordiske træbåde for årer og råsejl – en oplevelse, der har givet dem et unikt indblik i vikingernes rejser til søs.
De nordiske klinkbyggede træbåde kan man godt kalde for 'vikingeskibenes efterkommere'. De er nemlig bygget med håndværkstraditioner, der kan spores helt tilbage til vikingetiden.
"Når vores gæster sejler med de nordiske klinkbyggede både, får de en direkte fornemmelse af, hvordan vikingernes sørejser må have været. Det handler ikke kun om at forstå skibenes konstruktion og materialer, men også om at mærke elementernes kraft, vindens retning og vandets bevægelser,” fortæller leder af sejladstjenesten på Vikingeskibsmuseet Tom Nicolajsen.
Færøbådene får et velfortjent hvil
Vikingeskibsmuseet har en stor samling af genskabte vikingeskibe og traditionelle nordiske både af træ. Der er tale om unikke både, som hver har deres særlige historie og egenskaber.
De to store færøbåde ’Sulen’ og ’Storkjoven’ er dem, der er mest slidt efter årets rekordsæson. Det er dem, der bliver brugt til de daglige sejladser for museets gæster, som booker en sejltur, når de ankommer til Museumsøen.
I alt har de to klinkbyggede færøbåde sejlet med knap 14.000 museumsgæster.
Nogle af de lidt mindre både er i højere grad er blevet brugt til skoleklasser og firmaarrangementer.
En levende kulturarv skal leves
Museets samling af traditionelle nordiske træbåde er ikke vikingeskibe, men de er alle klinkbyggede. Det betyder at de er bygget ved at placere hver planke, så den overlapper den foregående.
Teknikken har eksisteret i Norden i mere end 1000 år og kan ses på både vikingeskibe og de traditionelle nordiske træbåde.
I 2021 blev traditionerne med at bygge og sejle de nordiske, klinkbyggede både anerkendt af UNESCO som en del af verdens immaterielle kulturarv.
”Hvis man vil holde fast i den immaterielle kulturarv omkring de klinkbyggede nordiske træbåde, så er det ikke nok, at bygge bådene. Der skal også være nogen der sejler dem,” lyder det fra bådebygger Søren Nielsen, der var med til at få traditionen anerkendt som immateriel kulturarv.
Museumsgæster ombord i skibene de seneste 10 år
2024: 18.356 gæster
2023: 15.600 gæster
2022: 11.762 gæster
2021: 4.889 gæster (corona-restriktioner)
2020: 1.907 gæster (corona-restriktioner)
2019: 16.978 gæster
2018: 15.928 gæster
2017: 15.602 gæster
2016: 15.219 gæster
2015: 13.710 gæster
2014: 12.746 gæster
Aktiviteter omkring skibene fortsætter på land
Når skibene står pænt på række på græsset foran Vikingeskibshallen, kan man pludselig se detaljerne i de dele af skibets skrog, der ellers er under vand om sommeren.
Det udnytter museets bådebyggere, som gennemgår alle skibe og både i samlingen, så de kan blive repareret og blive klar til næste sommers eventyr.
Læs mere om aktiviteterne på bådeværftet over vinteren her…
Gå til ‘vikingeskib’ i din fritid
Mange af museets både og skibe har knyttet et bådelaug til sig. Om sommeren er det dem, der sejler de smukke vikingeskibe og traditionelle træbåde, og vintermånederne udnytter de til at mødes til sociale og faglige arrangementer.
Når den første forårssol igen viser sig, så starter forårsinspektionen og klargøringen af skibe og udstyr.
Medlemmerne af de mange bådelaug hjælper med at skrabe, grunde, male, tjære, reparere og vedligeholde skibene, sejl og tovværk. Det er en god forberedelse til sommerens sejladser i de danske farvande og måske længere togter til fjerne kyster.
Der er altid plads til flere medlemmer i bådelaugene, læs mere her…
Book din sejltur til 2025
Oplevelsen af at sejle ud på Roskilde Fjord og samarbejde om at skulle finde takten i en robåd, få sejlet sikkert op og sejle henover vandet sammen med andre, er en populær aktivitet på Vikingeskibsmuseet.
Det er noget, som mange gæster synes er helt fantastisk, og det er også en helt unik oplevelse på Vikingeskibsmuseet, som gør historien om vikingernes togter for 1000 år siden meget levende.
Vi har flere typer sejladser, turistsejladser, gruppesejladser og skolesejladser. Sejladserne starter igen 1. maj 2025, men det er muligt at booke gruppesejladser og skolesejladser allerede nu.