Nordisk mytologi på Vikingeskibsmuseet

De gamle, nordiske guder er centrum i de magiske myter og legender, der udgør den Nordiske mytologi. Guderne kunne hjælpe i krig, sikre lykken på jagt og fylde nettet med fisk. De herskede over vejret og fik kornet på marken til at gro. De styrede endda også menneskenes liv og kunne sørge for, at man fik mange børn.

Den nordiske mytologi er en samling af mystiske historier og digte. Her hører vi om jordens skabelse og undergang, om guder, jætter og mystiske væsner og kampe mellem ondt og godt.
Før kristendommen kom til Norden, var disse myter omdrejningspunkt for menneskers tro og livet i Norden.

Fortællingerne afspejler det samfund og den tid de blev til i, og de rummer derfor også et medrivende kig ind i fortidens verden. De medrivende historier beskriver både hverdagsliv og fest, med familiekonflikter, forelskelse og uvenskab. Og gennem historierne får vi også viden om fortidens menneskers relation til naturen og det overnaturlige, eventyrlige.

I efterårsferien kan I sammen blive klogere på Nordisk mytologi,når vi samles i fortælleteltet til eventyrlige fortællinger fra Nordisk mytologi og drager ud på en farefuld færd, for at hjælpe krigsguden Tyr.

Fortællinger om Nordisk mytologi

Er I klar til en god historie? Måske den om det mystiske skib Skidbladner?

Måske kender I Loke og hans drilagtige narrestreger? Mens Sif lå og sov, listede Loke sig ind og klippede hendes smukke, gyldne hår af. Thor - Sifs mand - blev rasende og tvang Loke til at skaffe nyt hår til Sif. Men det skulle ikke være helt almindeligt hår. Nej, det skulle være hår af det pureste guld, der skulle kunne vokse, vaskes og klippes - helt som almindeligt hår.

For at lindre Thors vrede, opsøgte Loke Ivaldesønnerne - tre dværge, som var kendt for deres trolddom og kunstfærdighed. Loke overtalte dem til at hjælpe med den store opgave, og endda skabe to andre vidunderlige og magiske genstande: Spyddet ’Gungner’ og skibet ’Skidbladner’. Skidbladner sejlede altid med fuldt sejl og vinden i ryggen, og det mægtige skib kunne foldes sammen, så det kunne ligge i en håndflade.

Når I besøger Vikingeskibsmuseet i efterårsferien, kan I få hele fortællingen om Skidbladner og andre magiske og gådefulde skibe fra den nordiske mytologi. Vi samles i vikingeteltet, hvor den enøjede Odin våger over de mytiske historier, mens vi rykker sammen om fortællingerne om guder, jætter og de overnaturlige skibe fra den nordiske mytologi.

Fakta om fortællinger fra den nordiske mytologi: 

Hvornår: Hver dag i efterårsferien, 14. - 22. oktober 2023
Tidspunkt: Kl. 11.00 og kl. 15.00 på dansk og kl. 13.30 på engelsk
Varighed: Ca. 30 minutter

Byg jeres eget skib

Gudernes magiske skibe sætter gang i fantasien – hvordan er dit drømmeskib?  Skal det have overnaturlige eller guddommelige egenskaber? I efterårsferien kan I besøge byg-båd-værkstedet på bådeværftet. Her kan I slippe fantasien løs, designe og bygge modelskibe lige efter jeres eget hoved.

Familierundvisning: Tyrs mistede mod

De fleste kender nok til krigsguden Thor, men vidste du at der fandtes en anden krigs- og retsgud ved navn Tyr? Hvor Thor blev hyldet for hans fysiske styrke, beskrives Tyr som værende yderst klog og modig.

I den tidlige del af vikingetiden tilbad mange vikinger Tyr. Det ses bl.a. ved de mange danske bynavne, der bærer præg af guden Tyr; herunder Tissø, Tisvilde og Tirstrup. Især Tissø – Tyr’s sø – var en kendt offerplads til Tyr. Her ofrede vikingerne sværd, økser og andre våben, når de skulle i krig i håb om at modtage lidt af Tyrs mod. 

Netop Tyrs mod er noget af det, han er mest kendt for. Det var en normal talemåde, at man kunne være ”tapper som Tyr”, for han var den modigste af alle guderne.

I efterårsferien er der brug for modige vikinger, der kan hjælpe krigsguden Tyr, for nogen har stjålet hans vigtigste egenskab – hans mod. På Familierundvisningen skal børn og voksne hjælpe guden Tyr med at genfinde sit tabte mod, ved at løse en række opgaver, der kræver både kløgt, mod og samarbejde.

Opgaverne der skal løses, tager alle udgangspunkt i det maritime liv i vikingetiden og de fantastiske fortællinger fra den nordiske mytologi. Har I, hvad der skal til, for at komme Tyr til undsætning?

Ingen modig viking kan klare sig uden mad, og derfor dufter der også skønt af nybagt brød i hele krigerlejren. De lækre fladbrød - eller Birkakiks, som de også kaldes – kan I bage på jernpander over åben ild - de smager skønt efter en redningsmission og bålet varmer godt. 

Fakta om ’Tyrs mistede mod’:
Deltag i familierundvisningen 'Tyrs mistede mod'

Hvornår: Hver dag i efterårsferien 14. - 22. oktober 2023
Tidspunkt: Kl. 12.30 på dansk og kl. 14.30 på engelsk 
Varighed: Ca. 30 minutter.

Efterårsferiens aktiviteter foregår både ude og inde

Efterårsferiens aktiviteter foregår både ude og inde, og der er aktiviteter for store og små. I kan blandt andet besøge værftspladsen, hvor bådebyggerne i fuld gang med at bygge et nyt vikingeskib, møde vikingekrigeren, gå ombord i Havhingsten eller tage med på en særrundvisning om Skuldelev 5.

» Du kan læse mere om alle efterårets aktiviteter her…

Efterårsferieprogram 14. - 22. oktober 2023:

Rundvisninger og fortællinger:
11.00: Fortællinger for børn (dansk)
11.30: Særrundvisningen: Skuldelev 5 og rekonstruktionerne (engelsk)
12.00: Krigertalk på Strandengen (dansk og engelsk)
12.30: Familierundvisning: Tyrs mistede mod (dansk)
13.30: Fortællinger for børn (engelsk)
14.00: Krigertalk på Strandengen (dansk og engelsk)
14.00: Særrundvisningen: Skuldelev 5 og rekonstruktionerne (dansk)
14.30: Familierundvisning: Tyrs mistede mod (engelsk)
15.00: Fortællinger for børn (dansk)

Aktiviteter:
• Bag birkakiks over åben ild
• Mød vikingekrigeren og se hans våben
• Kæmp med sværd og skjold
• Byg båd i værkstedet
• Gå ombord i vikingeskibe
• Klæd dig som en viking
• Dyst i vikingelege
• Løs MuseumsMysteriet - et digitalt spil på din egen telefon
• Hør Audioguiden på din egen telefon

Aktiviteternes åbningstid:
14. - 22. oktober 2023: Kl. 10.30-16.30

Museets åbningstid:
Alle dage kl. 10.00-17.00

Entré:
Børn og unge under 18 år gratis adgang.
Voksne: 160 DKK 
Familiebillet for 2 voksne og børn under 18 år: 300 DKK

Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, 4000 Roskilde