Bådebyggeren
Bådebygning er kernen af alle de aktiviteter, der udføres på Vikingeskibsmuseet. Museet har haft et aktivt bådeværft siden 1980’erne, hvor adskillige rekonstruktioner af arkæologiske skibsfund er blevet bygget, samt mange andre traditionelle nordiske klinkbyggede bådetyper. Museet har i dag en samling af mere end 35 fartøjer, fra rekonstruktioner af de fem Skuldelevskibe, til færøske fiskerbåde og andre brugsbåde fra Skandinavien. Hvert år arbejder bådebyggerne med at vedligeholde bådsamlingen, og dermed sikre at flåden til museets sejladstjeneste er i orden, og at de mange andre både og skibe, som sejles af de frivillig bådelaug, også er i god stand.
Tradition
Selv om der er kommet mange fremskridt indenfor maritim teknologi siden vikingetidens både og skibe, findes der alligevel en tråd, som forbinder de traditionelle træbåde som blev bygget langs Danmarks kyster i løbet af 18- og 1900 tallet, med de fartøjer, bygget af deres forfædre for 1000 år siden. Danmark er, og har altid været, en søfartsnation og bådebygning har altid været en væsentlig industri i dette land af øer og kystlinjer. De bådebyggere, som arbejder på museets bådeværft i dag, bærer denne søfartshistorie videre. Deres arbejde med at bygge både, bevarer det traditionelle håndværk, og gør det muligt for museets gæster at opleve bådebygning på nærmeste hånd. Og samtidig prøve, hvordan det er at sejle med en åben råsejlsbåd.
Forskning
De mange forskellige byggeprojekter som bliver udført på værftet varierer meget. Bådebyggerne har bygget alt fra en rekonstruktion af et 30 meter langt krigsskib fra vikingetiden, til udspændte stammebåd og traditionelle fiskerbåde. Hvert projekt repræsenterer en tværfaglig indsats. Bådebyggerne arbejder ikke isoleret: De samarbejder med skibsrekonstruktører, marinarkæologer og andre eksperter, og hvert projekt er grundigt dokumenteret, med henblik på fremtidig publikation og efterfølgende forskning.
Holdet
Bådebygningsholdet på museet består af nogle af Danmarks mest erfarende bådebyggere indenfor konstruktion af klinkbygget træbåde. Bådebygningsmiljøet på museet er også noget helt særligt. Det er et af de få tilbageværende værfter, som bygger eksklusivt i træ. Igennem årene har det givet holdet mulighed for at finpudse deres evner og forfine deres håndværk. Deres fælles erfaring og forståelse af de teknikker, materiale og værktøjs-forbrug, kombineret med den tværfaglig dimension, rekonstruktion af arkæologiske skibsfund indebærer, har skabt et håndværksmiljø, hvor bådebygning er sat i fokus. Den erfaring som er blevet opbygget gennem årene, bringes videre til hvert eneste nye projekt.
Bådeværftet er desuden åbent for museets publikum året rundt. Bådebyggerne arbejder der, hvor museets gæster færdes, og en stor del af deres arbejde går ud på at besvare de mange spørgsmål, som museets nysgerrige gæster stiller. Dialogen mellem bådebyggere og gæster er en central del af værftets målsætning, i forhold til at sikre overlevelse af deres håndværk i fremtiden. Hvis et håndværk skal overleve, skal det være levende, og i og med at museets gæster kan kigge over bådebyggerens skulder, mens han kløver træ, borer huller og smører skroget med tjære, får de en direkte, sensorisk læringsoplevelse, som efterlader et varigt indtryk.