Kirke Hyllinge
Her har vikingerne boet på en sikker position lidt inde i landet, men med fordel af adgangen til fjorden og nærheden til kongemagten i Lejre. Den romanske frådstenskirke er en af de ældste kirker på Sjælland fra omkring år 1100. Den ligger på det højeste punkt i området (43 m.o.h.), og indtil parcelhusene skød op midt i 1960’erne, lå den helt ensomt.
Det er gravhøjen ved kirkegårdsmuren mod nord, som fanger øjet, og selvom den er meget ældre end vikingetiden, så er den nok årsag til, at vikingerne i dette område anlagde deres begravelsesplads her. I år 2000 udgravede arkæologer fra Roskilde Museum stedet, og det gav anledning til nogle nye interessante observationer om vikingernes gravskik. De fleste forestiller sig måske, at alle vikinger blev begravet i eller under et skib fyldt med prægtige gravgaver, dækket af en gravhøj. Men sådan forholdt det sig nok i virkeligheden kun for de særligt udvalgte.
Hvad gravene gemte
En begravelsesplads for den helt almindelige viking er fundet på Kirkebakken i Kirke Hyllinge. Her gravlagde vikingerne deres døde efter nogle af de samme mønstre, som ses mange andre steder i vikingernes verden: på et højtbeliggende sted, som har været benyttet til gravlæggelse igennem 1000 år. Ca. 80 % af gravene lå i nord-syd-retning – tidligere sagde man, at så var de hedenske, men meget tyder på, at det mere var spørgsmål om en bestemt regional tradition. I alt fandt arkæologerne 28 grave – 24 enkeltgrave, 2 dobbeltgrave, 1 grav med tre personer og 1 grav med fire personer.
De er på baggrund af gravgaverne dateret til perioden midt i 700-tallet og frem til begyndelsen af 900-tallet. De døde havde fået gravgaver med i form af knive, tenvægte, hvæssesten, remspænder eller glasperler. Der fandtes også dyreknogler, som nok har været madofringer til den døde. Kun meget få lå begravet i en kiste – begravelser i vognfadinger, skibe og kammergrave var forbeholdt samfundets øverste.
På pladsen blev der også fundet en offergrube med en ubrændt menneskefod. I gravfyldet omkring de døde fandt arkæologerne små ben fra dyr og mennesker. Det kan forklares som en reminiscens af skikken med ligbrænding, som var påbudt ifølge Odins Lov og var fremherskende i den tidlige del af vikingetiden. Fund fra Kirke Hyllinge er udstillet på Roskilde Museum.
Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden
På Lejre Museum kan man se en udstilling om Skjoldungerne, hvor man kan se de mange fund fra udgravningerne i Gl. Lejre.
Det kuperede landskab har været særligt egnet til vikingetidens iscenesættelse af bebyggelser og gravmonumenter. Her blev Lejreskatten fundet 1850, som man i dag kan se på Nationalmuseet.
Talrige gange siden 1800-tallet er der dukket menneskeskeletter op af jorden i Gevninge, som er vurderet til at stamme fra vikingetiden.
Kom tæt på fortidens verden af sæder og skikke i Sagnlandet Lejre, hvor markedspladsen summer af liv. Man bliver inviteret med på en rejse tilbage til dagligdagen for over 1000 år siden.
Med blot en længde på 14 m og bredde på 10 m syner den ikke af meget i dag, men der er ingen tvivl om, at den person, som monumentet i sin tid blev rejst for, var en magtfuld person i vikingetiden.