Nonnebakken

Under byen Odense ligger de velbevarede spor af Vikingeborgen Nonnebakken.

De fem danske ringborge, Aggersborg ved Limfjorden, Fyrkast ved Hobro, Nonnebakken i Odense, Trelleborg i Slagelse og Borgring i Køge, er blevet optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste.

Arkæologiske undersøgelser i henholdsvis 2015 og 2020 har vist, at borgen fortsat ligger yderst velbevaret under den moderne by.

Nonnebakken blev opført omkring år 980 og udgjorde en massiv cirkulær befæstning med en ydre diameter på 180 meter. Omkring den lå en voldgrav på mindst 4 meter dyb og 9 meter bred, samt en vold, muligvis op til 5-6 meter høj og 15 meter bred, med træbeklædte fronter og bagsider. Hver af de fire verdenshjørner var udstyret med en overdækket port, forbundet af to akseveje, som opdelte borgen i kvadranter. Inden for disse kvadranter fandt man karréer af fire langhuse, mens en 1,6 meter bred ringgade løb langs indersiden af volden.

Nonnebakken tilskrives kong Harald Blåtands ringborgsgruppe, opført omkring 970-980'erne for at styrke det danske rige og forsvare det mod udenlandske trusler. Ud over Nonnebakken bestod gruppen af Aggersborg ved Løgstør, Fyrkat ved Hobro, Trelleborg ved Slagelse og Borgring ved Køge. Disse borge havde alle en relativt kort levetid på kun 10-15 år.

Nonnebakken har sit navn fra et nonnekloster, der blev etableret på stedet i 1100-tallet. Mens dele af borgområdet er bevaret under den moderne by, herunder den flade borgbane, hvor Odd Fellow Logen nu står, forbliver andre dele skjult under byens udvikling.

Læs mere på Museums Odenses hjemmeside: https://museumodense.dk/