Ringborgen Fyrkat

Ringborgen blev anlagt omkring år 980 tæt ved Onsild Å i Harald Blåtands regeringstid. Det var muligt at føre skibe helt op til borgen fra Mariager Fjord gennem Vestre Fjord og Onsild Å.

Ved udgravningen af borganlægget i 1950’erne var den oprindelige vold, som havde været opbygget af græstørv og palisader af egetræ, næsten jævnet helt ud på grund af landbrug på stedet. Siden er volden rekonstrueret, så den i dag fremstår tydeligt i landskabet. Jordvolden har en omkreds på knap 450 meter. Inden for volden er de langhuse, arkæologerne fandt spor efter, markeret. Tre af de i alt fire karréer med hver fire langhuse er udgravet, mens den sidste venter på, at arkæologerne en dag i fremtiden har nye metoder, som kan bidrage med ny viden om stedet.

Rekonstruktion

Et langhus magen til et af dem, der lå inde i Fyrkat, er rekonstrueret og opført uden for borgen. Huset er bygget af egetræ, er 28,5 meter langt og 7,4 m bredt. I området mellem Fyrkat og det rekonstruerede langhus ligger gravpladsen. Omkring 30 mænd, kvinder og børn blev begravet her, mens borgen var i brug. Blandt dem fandt man en grav, som skiller sig ud fra de grave, man ellers kender fra perioden. Kvinden i graven er i dag kendt som Vølven fra Fyrkat.

Cirka 1 kilometer før man kommer til borgen ad Fyrkatvej, ligger stormandsgården – en rekonstrueret vikingegård baseret på fund i Vorbasse. Gården, som består af ni huse til beboelse og værksteder, blandt dem en smedje, er opført af egetømmer med lerklinede vægge og stråtag og giver et indblik i hverdagslivet.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

De enestående arkæologiske fund fra Fyrkat, herunder også Vølvens grav, er udstillet på Hobro Museum, som ligger i byens ældste hus.

► Læs mere om Hobro Museum her

Umiddelbart en helt almindelig runesten, men fordi der er bevaret en anden sten med nøjagtigt samme indskrift muret ind i Ås Kirke i Sverige, så bliver historien pludselig mere interessant.

► Læs mere om Runestenen i Hobro her

På stenens bagside er indhugget en hjort og en hind, som i den nordiske mytologi knytter sig til guden Frej.

► Læs mere om Runesten i Glenstrup kirke her

Runesten ved Randers- Mariager landevejen, hvor en sidevej mod vest fører ind til herregården Kjellerup.

► Læs mere om Kjellerup her

Stenen dukkede op så sent som i 1995 i forbindelse med arbejde omkring kirkens fundament, hvor den som så mange andre runesten lå som tærskelsten under norddøren.

► Læs mere om Bove af Borup her