Mandag den 9. juli 2007

2007-07-09

Masterejsning og nedlægning.

At rejse og lægge masten på Havhingsten skal være noget vi, Havhingstens besætning, skal kunne udfører lige så let som en hvilken som helst anden manøvre under sejladsen. Hvis skibet af den ene eller anden grund skal ro og ikke sejle, betyder det meget for vindmodstanden, at masten og riggen ligger ned.

Det er dog ikke en øvelse vi har gjort mange gange, så vi er endnu ikke toptrænede i den diciplin.

I dag har vi gennemført roforsøg, en god anledning til at træne i at tage masten op og ned.

Masten lægges bagover, ned i mastegaflen der står helt agterude. I forstaget (tovet der går fra mastetop til forstævn) bliver der koblet en dobbeltskåret talje med et 30 mm hampetov i. 15-20 mand sidder klar i forskibet, en på hver tofte ned til masten, herfra kan de fire af eller hale masten op. Masten og riggen vejer i sig selv 850 kg, men pga. den spidse vinkel skal gasterne hale flere ton i begyndelsen når masten skal op fra sin mastegaffel. Når masten skal rejses eller lægges, er der endvidere behov for at styre den sideværts; mastefisken styrer forneden og 7-8 mand sidder i henholdsvis styrbord og bagbords side med en enkeltskåret blok, der er koplet i det forreste vanttov der til anledningen er ført frem i skibet. Ved enten at hale eller holde igen kan de styre masten.

Når masten er helt oppe, låses den i mastefisken så den ikke kan gå hverken frem eller tilbage. Herefter skal forstaget gøres fast og vanterne strammes op, så er skibet klar til at sejle for sejl.

Den svære del af denne øvelse ligger i at styre masten sideverts, fra den har sluppet mastegaflen og til masten er helt oppe og bliver støttet af vanterne. Hvis masten slingrer for meget – på grund af meget vind eller stor og urolig sø – kan vi i værste fald risikere at masten kun hænger forneden i mastefisken og derfor flækker eller mastefisken flækker pga. mastens tryk.

Som med alt andet om bord gælder det, at jo mere vi prøver, jo lettere bliver det. Vi skal bare lige lære de nødvendige tricks først.

 


Oprettet af Søren Nielsen