Følg med på årets sommertogter
Vikingeskibsmuseets rekonstruerede vikingeskibe ligger i museumshavnen hele sommersæsonen, så gæster fra nær og fjerne kan få oplevelsen af at se et vikingeskib i sit rette element.
Men vikingeskibene er ikke kun til pynt - de er også vigtige for udforskningen af vikingeskibenes sejlegenskaber - og dermed for forståelsen af vikingetiden.
De fem vikingeskibe fra Skuldelev, der er udstillet i Vikingeskibshallen, danner baggrund for de rekonstruerede vikingeskibe. De originale skibe er ganske forskellige i både udseende og størrelse, hvilket afspejler deres oprindelige brug. Derfor drager Vikingeskibsmuseets skibe hver sommer ud på sommertogter for at indsamle viden om, hvordan skibene fungerer til søs. Den indsejlede viden bruges efterfølgende i museets forskning og som baggrund for nye eksperimentalarkæologiske projekter.
Du kan være med!
Kunne du tænke dig at gå til vikingeskib, blive en del af et stærkt fællesskab og tage på sommereventyr i historiske træbåde? Det er de frivillige bådelaug med medlemmer i alle aldre, som står for at sejle og vedligeholde Havhingsten, Ottar, Estrid, Helge Ask, Skjoldungen og alle de andre vikingeskibe i Roskilde, og du kan være med!
Vikingeskibsmuseets bådelaug har altid plads til flere medlemmer, der har lyst til at sejle på historiens præmisser.
» Besøg laugnet og læs mere om bådelaugene. Det er også her, man kan ansøge om medlemskab ...
De fire skibe på togt
Denne gang er det Ottar, Helge Ask, Skjoldungen og Estrid der sejler ud på sommertogt. I år har skibene ingen fast destination som mål for årets togter, men glæder sig til at få tilbagelagt så mange sømil som muligt.
Helge Ask er på sommertogt i uge 27-28
Helge Ask blev bygget på museet i 1990-91 og er en rekonstruktion af det lille krigsskib, Skuldelev 5 fra ca.1030.
Helge Ask er, som det første af Vikingeskibsmuseets rekonstruktioner, dekoreret med farver og udskæringer. Når skibet sejler ved festlige lejligheder bliver der sat dragehoved på forstævnen og en hale på agterstævnen. Det er ikke sikkert at et krigsskib af denne beskedne størrelse har haft en sådan storskibsdekoration. Dertil skjolde langs siderne, som skibet med sikkerhed har haft.
Ottar er på sommertogt i uge 27-28
Ottar er bygget af fyrretræ på museets værft i 1999-2000, og er en rekonstruktion af Skuldelev 1 fra ca. 1030.
Ottar sejler i dag med hørsejl, men startede oprindeligt ud med det gule uldsejl. Fremstillingen af det 90 m2 uldsejl til Ottar var et projekt i sig selv med bidrag fra tekstilforskere i Danmark, Norge, Sverige, England og Skotland.
Skjoldungen er på sommertogt i uge 27-28
Skjoldungen er et af museets nyere skibe, der blev søsat i 2012 og er bygget som en nyfortolkende rekonstruktion af Skuldelev 6, der var et fiske- og fragtfatøj fra ca. 1030.
Skibet er bygget i fyr, med køl og stævne af eg. Delene i den indvendige konstruktion er fremstillet af fyr, rødel og birk. Årene er fremstillet af hvidgran, så de er lette, fleksible og stærke.
Estrid Byrding er på sommertogt i uge 29-30
Estrid Byrding er museets nyeste rekonstruktion, der blev søsat i maj 2022. Skibet er en rekonstruktion af Skuldelev 3, der var ey handelsskib fra ca. 1040.
Estrid Byrding blev bygget efter at den tidligere rekonstruktion, Roar Ege, blev pensioneret i 2016, efter 32 år på fjorden.