Skolebørn kan få lov til at mærke vikingetiden på Vikingeskibsmuseet

Book et af skoletjenestens undervisningsforløb på Vikingeskibsmuseet. Copyright Vikingeskibsmuseet i Roskilde
2024-07-30

Hvert år inviterer Vikingeskibsmuseets Skoletjeneste flere tusinde elever ind i vikingernes verden og vores fælles maritime kulturarv.

Når skolebørn besøger Vikingeskibsmuseet, bliver fortællinger og viden om vikingerne og deres fantastiske skibe gjort levende og sanselige. 

Børn og unge kan smage på den mad, som vikingerne tog med sig ud på togter, lære at lave skibsdele med en økse ligesom vikingetidens bådebyggere eller sejle med årer og sejl, som søfolk gjorde det for 1000 år siden.

Som lærer er du meget velkommen til at kontakte Vikingeskibsmuseets booking, hvis du har en gruppe børn eller unge, som kunne have gavn af viden om kultur, historie, sejlads, sagaer, religion, bevægelseslege eller håndværk med udgangspunkt i vikingetiden og periodens fantastiske skibe.   

    Skoletjenesten på Vikingeskibsmuseet tilbyder følgende forløb:

    Vikingelege: bevægelse og taktik (0.-10. klasse)

    Smag på vikingetiden (daginstitutioner, 0.-3. klasse)

    Tyrs mistede mod (0.-3. klasse)

    Fortællinger og fabeldyr (0.-3. klasse)

    Skibet er ladet med? (4.-6. klasse)

    Vikingeskibe som historiske spor (4.-10. klasse)

    Historiske håndværk og design (4.-10. klasse)

    Kulturmøder i Vikingetiden (7.-10. klasse)

    Skibe og mennesker i Vikingetiden (Ungdomsuddannelser)

    Sejlads på fjorden (4.-10. klasse, ungdomsuddannelser)


    » Læs mere om Skoletjenesten på Vikingeskibsmuseet her...

    Børn skal røre, ikke bare se

    I undervisningen på Vikingeskibsmuseet har vi en undersøgelsesbaseret tilgang til historien.

    Vi tager afsæt i børnenes og elevernes nysgerrighed om vikingetiden og Danmarks maritime historie. Samtidig fokuserer Vikingeskibsmuseets skoletjeneste på en form for undervisnings, hvor læring sker ved aktiv deltagelse.

    Gennem blandt andet håndværksaktiviteter og sejlads på Roskilde Fjord i traditionelle, nordiske træbåde, får eleverne praktiske erfaringer, som giver dem en dybere forståelse for de mennesker, der levede i vikingetiden.

    Vikinger var nemlig ikke bare frygtløse krigere. Mennesker i vikingetiden var ufatteligt dygtige håndværkere, handelsfolk, søfolk og fiskere med en stor viden og respekt for naturen og livet i og omkring fjorde og kyster. 

    De enestående vikingeskibe fra Roskilde Fjord 

    Undervisningen tager udgangspunkt i de fem originale vikingeskibe, som er af enestående national betydning.

    De fem Skuldelevskibe fortæller både historierne om de store krigstogter i England, handelsrejser til Norge og det nære liv langs kysterne i de mindre fiske- og fragtfartøjer. 

    Når eleverne undersøger forskellig aspekter af de fem vikingeskibe i vores undervisningsforløb, så lærer de om fortidens mennesker og deres verden.

    Inspiration fra Vikingeskibsmuseets egne fagfolk

    Undervisningen i Vikingeskibsmuseets skoletjeneste har tre omdrejningspunkter, der er inspireret af den eksperimentalarkæologiske praksis, som vi bruger på museet. Det er de fokuspunkter fagfolkene her på stedet også benytter til at forstå og bruge de fem vikingeskibe.

    De tre omdrejningspunkter er brug af genstande til at skabe viden om fortiden; formulering af undersøgelsesspørgsmål og udforskning af fortiden ud fra et tværfagligt ståsted.

    På forskellig vis undersøger børn og unge derfor historien og fortidens mennesker gennem brug af kroppen, deres sanser, eksperimenter, genstande og evnen til at reflektere og argumentere.