Besøger du Vikingeskibsmuseet mellem den 15.-17. august, vil du blive mødt af en helt særlig duft! Kulsvierne tænder op i deres kulmiler onsdag den 14. august, hvorefter duften af den krydrede røg fra tændte kulmiler breder sig over Strandengen. I løbet af kulsvierdagene vil det være muligt at deltage i opbygningen af mindre miler og få en snak med de erfarne kulsviere.
Et af vikingetidens vigtige håndværk
Vikingetidens skibsbyggeri har ikke bare krævet et godt samarbejde mellem dygtige og hårdtarbejdende bådebyggere. Man har været dybt afhængig af en lang række håndværkere, der hver især har leveret essentielle materialer og dele til det færdige skib. Reblæggeren og sejlmageren har leveret metervis af tovværk og imponerende sejl til skibets rig. Smeden har leveret jernnagler og klinkplader, der blev brugt til at sammentømre vikingeskibene. På et mindre brugsskib som Gislingebåden, er der brugt ca. 450 nagler, og til rekonstruktionen Havhingsten, et 30 meter langt krigsskib fra vikingetiden, blev der brugt ca. 8000 nagler. Derudover, er en del af bådebyggernes værktøj, blevet formet i smedens esse.
For at essen kan varme jernet tilstrækkeligt op, skal det opvarmes til meget høje temperaturer – helt op til 1.300 grader – og så skal der trækul til, da almindeligt træ ikke kan nå op på så høje temperaturer. Trækul er nærmest et superbrændsel sammenlignet med almindeligt brænde.
Et andet vigtigt element, der sikrer vikingeskibenes holdbarhed er trætjære. Trætjære er udvundet af harpiksholdigt fyrretræ og beskytter vikingeskibene imod at rådne. Til Havhingsten blev der brugt ca. 600 liter tjære. Trætjære er et af de ældste træbeskyttelsesprodukter mennesket kender, og visse former for tjære blev fremstillet allerede i stenalderen. Det udvindes af de harpiksstoffer, som træerne selv producerer for at beskytte sig mod bakterier og svampe. Mange forskellige slags træ kan bruges, men fyrretræ er et af de bedste til fremstilling af tjære.
Det at have adgang til en dygtig kulsvier har været en forudsætning for smedens arbejde og for at fremstille trætjære til at beskytte skibene, og kulsvieren er dermed en essentiel del af det at bygge et vikingeskib.
Kunsten at fremstille trækul
At svide trækul er et ældgammelt håndværk og på Vikingeskibsmuseet kan du få en fornemmelse af, hvordan det har set ud, når vikingerne har fremstillet trækul og udvundet trætjære.
Trækul fremstilles af træ, som afbrændes i en lukket mile. Råmaterialet til fremstilling af trækul og trætjære er harpiksholdigt fyrretræ fra træets stammer, grene og rødder, som kløves til småpinde og stables omhyggeligt. Hele milen dækkes med tørv og antændes, og den skal passes konstant i flere døgn, mens den brænder. Kulsvierne styrer brændingen og får først alt vandet, som er i træet, til at fordampe. Derefter udvikles brændbar luft, som optages i kullet, og det resulterer i en høj brændværdi.
Trætjære er et biprodukt af fremstillingen af trækul, da tjæren uddrives fra træet under den kontrollerede brænding.
Program for kulsvierdagene:
Onsdag den 14. august
Kulsvierne ankommer til museet og starter opbygning af to miler.
Torsdag, fredag og lørdag
Kulsvierne starter dagene ens med at tænde en stor mile, hvorefter de bygger og tænder en lille mile. Derefter bygges en ny lille mile kl. 11.
Omkring kl. 12 åbnes den lille mille fra om morgenen og kl. 15 åbnes milen fra om formiddagen.
Kom forbi Strandengen hvor Kulsvierne står og laver miler, som de tænder og åbner i løbet af de dage de er her.
Det er Eskilstrup kulsvierlaug, som kommer og viser kulsvier-håndværket. En gruppe mennesker fra primært Faxe kommune har i Eskilstrup siden 2004 vist, hvordan man i "gamle" dage lavede trækul og tjære. Lauget består af ca. 20 medlemmer, der holder de gamle traditioner i hævd. De har i Eskilstrup ved Rønnede skabt et kulsviermiljø med trækulsmile, tjæremile, bjælkehus og meget andet, der hører kulsviernes hverdag til.
» læs mere om lauget her
Flere sommeraktiviteter:
Der foregår mange spændende aktiviteter på museet om sommeren:
Sejl ud på Roskilde Fjord i nordiske træbåde
Hver dag kan du stige ombord i de traditionelle, nordiske træbåde, hvor du kan blive klogere på kunsten at sejle med årer og råsejl. Museet tilbyder også aftensejladser, dagskurser og gruppesejladser.
Gå med på museets daglige rundvisninger
På rundvisningerne kan du fordybe dig i historien bag de berømte Skuldelevskibe eller følge med i processen, når de dygtige bådebyggere skaber rekonstruktioner af vikingeskibe på bådeværftet.
Besøg bådeværftet og byg din egen mini-båd på Museumsøen
I Byg Båd værkstedet kan børn og barnlige sjæle bygge deres eget mini-vikingeskib, mens museets bådebyggere arbejder på rekonstruktionen af Skuldelev 5-skibet lige ved siden af.
Udforsk Marinarkæologernes Værksted på Museumsøen
Lær alt om arkæologernes arbejde med at udforske de skjulte skatte på den danske havbund. Få indsigt i alt fra dykkerundersøgelser til avancerede 3D-scannere.
Åbningstid og priser
Vikingeskibsmuseet har åbent alle dage kl. 10 - 17.