Håndværk er kunsten at lave noget med sine hænder. At forme og skabe noget, der ikke kan undværes, når man for eksempel skal bygge og udruste et vikingeskib.
Når arkæologerne finder ting fra fortiden, er de med til at danne et billede af fortidens samfund. Hver lille genstand er en brik, der tilføjer ny viden og nye erkendelser - eller skaber undren: "Hvad mon de brugte den til?" og "Hvordan har de dog fundet ud af det?".
Håndværk vækker nysgerrighed
Det er nogle af de spørgsmål, vi oftest får fra gæsterne her på Vikingeskibsmuseet. Derfor har vi inviteret nogle af de allerdygtigste, historiske håndværkere, inden for hvert deres helt særlige felt, til at vise deres kunnen. Gennem hele sommeren vil gæster på museet derfor kunne opleve de ældgamle håndværk blive vakt til live.
Skiftende håndværkere hele sommeren
Vi sætter fokus på de håndværk, der omgiver vikingeskibene, og som var helt uundværlige for vikingetidens søfolk. Alt efter, hvornår I besøger Vikingeskibsmuseet, kan I møde smeden, sejlmageren, træskæreren, kulsvierne eller andre maritime håndværk.
Bådebyggeren
Midt på museumsøen ligger bådeværftet. Her bygger bådebyggerne i sommerhalvåret rekonstruktioner af vikingeskibe og andre traditionelle træbåde. Duften af frisk trætjære fylder luften og lyden af bådebyggerens økse mod egetræet genlyder rytmisk over værftspladsen.
Bådebyggerne arbejder på at rekonstruere et ægte vikingeskib, nemlig Skuldelev 5 der udstilles i Vikingeskibshallen, og hver dag kan du møde en håndværker, der fortæller og viser de særlige teknikker, vikingerne brugte, når de byggede deres imponerende skibe.
Vi har desuden indrettet et særligt oplevelsesområde, hvor kreative børn og voksne kan teste deres bådebyggerevner i ’Byg-Båd Værkstedet´, der ligger på værftspladsen, så I kan lade jer inspirere af de rigtige bådebyggere, mens I konstruerer og bygger jeres egen båd.
Sejlmageren
Uden skibe - ingen vikingetid. Og uden sejl - ingen vikingeskibe! Det store, firkantede råsejl kaldes også for 'Dragens Vinge'. Det var sejlet, der førte de udsmykkede langskibe på tværs af havene.
Ikke mange ved, at det tager mindst lige så lang tid at fremstille et sejl, som det tager at bygge det skib, det skal drive fremad. Først skal stoffet væves af uld- eller hørtråde og herefter kan sejlmageren sy de vævede stofbaner sammen, skære sejlet til og lave kantforstærkning. Derfor genbrugte man de kostbare sejl, og sørgede for at de var velholdte og klar til togt.
Rebslageren
Når man bygger et stort langskib som Havhingsten, har man brug for 2 kilometer håndlavet tovværk og rebslageren havde en vigtig rolle at spille, når vikingerne skulle udruste deres skibe.
Det har været vigtigt, at alle om bord på et skib kunne lave mindre reparationer og vedligeholdelse af skibets tovværk, for det har krævet daglige eftersyn og mindre justeringer for at sikre, at tovværket ikke blev nedbrudt og blev ødelagt.
Faktisk har de fleste mennesker i vikingetiden nok kunnet mange håndværk til husbehov. Det har været nødvendigt, når de daglige opgaver skulle løses, og der var langt til de omrejsende håndværkeres næste besøg på gården eller langt til den nærmeste handelsby, hvor håndværkerne holdt til og havde deres værksteder.
Mød smeden ved den varme esse
Man tænker måske ikke lige over det, men jern var en vigtig del af vikingetidens bådebygning. Skibenes lange planker holdes sammen med tusindvis af jernnagler, og stævn- og kølstykker er sat sammen med lange jernspigere. Smeden lavede også de mange specialiserede økser og andet værktøj, som bådebyggerne skulle bruge til at bygge skibene med.
Når vi rekonstruerer vikingeskibe på museet i dag, er det stadig med håndsmedet værktøj, der er fremstillet som nøjagtige kopier af vikingetidens bor, økser, hamre, høvle mv. Der er dog ikke behov for at smede save, for vikingerne brugte ikke sav i bådebyggeriet.
I vikingetiden stod smeden også for at fremstille våben til krigerne: Sværd, økser, pile- og lansespidser for ikke at tale om de mange 'skjoldbuler', der sidder i midten af vikingernes skjolde.
Smeden besøger Vikingeskibsmuseet flere gange i løbet af sommeren og giver et særligt indblik i den svære kunst at håndtere det rødglødende jern. I kan møde smeden på Strandengen og komme helt tæt på den komplicerede - og mystiske - smedeteknik. Måske kan I også hjælpe ved blæsebælgen, mens I får en snak om den spændende proces at smede jern til nagler og værktøj.
Figurer skåret i træ
Mange genstande fra vikingetiden er rigt dekoreret med smukke udskæringer i træ. Det gælder også vikingeskibene, der kunne være prydet med kunstfærdige hoveder og haler. På Skuldelev 5 skibet, der er udstillet på Vikingeskibsmuseet, kan man - hvis man er tålmodig - finde en lille rest af dekoration på skibets ene side.
I vikingetiden kaldte man nok de dygtige håndværkere, der kunne forvandle træ til fantasifulde og smukke figurer, for 'træskærer'. I dag kan man stadig blive uddannet som billedskærer, og Sanne Seipelt, der besøger Vikingeskibsmuseet af flere omgange her i sommer, er en af Danmarks dygtigste billedskærere.
Sanne har blandt andet skåret en imponerende kopi af Hylestadportalen fra Hylestad gamle stavkirke i Norge. Portalen genfortæller episoder fra sagnet om Sigurd Fafnersbane, og de mange snørklede og finurlige (og uhyggelige) scener kan ses på den færdige portal, som udstilles i billedskærens værksted.
Sanne Seipelt er uddannet billedskærer i Tyskland og har i dag sit eget billedskærerværksted i Roskilde.
Du kan se en film om Sanne arbejde med Hylestadportalen. Videoen kan ses på Vikingeskibsmuseets Facebook side ved at trykke her.
Mød kulsvierne
15. - 17. august kan du møde kulsvierne på Vikingeskibsmuseet. De viser det ældgamle håndværk med at fremstille trækul og udvinde trætjære.
Trækul fremstilles af træ, som afbrændes i en lukket mile. Kulsvierne styrer brændingen og får først alt vandet, som er i træet, til at fordampe. Derefter udvikles brændbar luft, som optages i kullet. Trækul er nærmest et superbrændsel sammenlignet med almindeligt brænde. Trækul er en forudsætning for blandt andet smedens arbejde i smedeessen, da almindeligt træ ikke kan nå op på de høje temperaturer, som afbrænding af trækul kan.
Råmaterialet til fremstilling af trækul og trætjære er harpiksholdigt fyrretræ fra træets stammer, grene og rødder, som kløves til småpinde og stables omhyggeligt. Hele milen dækkes med tørv og antændes, og den skal passes konstant i flere døgn, mens den brænder.
Trætjære er et af de ældste træbeskyttelsesprodukter mennesket kender, og visse former for tjære blev fremstillet allerede i stenalderen. Det udvindes af de harpiksstoffer, som træerne selv producerer for at beskytte sig mod bakterier og svampe. Mange forskellige slags træ kan bruges, men fyrretræ er et af de bedste til fremstilling af tjære.
Oplev kulsvierhåndværket 15. - 17. august
Det er en oplevelse, der ikke kan beskrives, når kulsvierne åbner milerne og det sorte guld dukker frem af os og røg.
I løbet af kulsvierdagene vil det være muligt at deltage i opbygningen af mindre miler og få en snak med de erfarne kulsviere.
Hvornår kan du møde håndværkerne?
Du kan møde bådebyggerne på bådeværftet hver dag hele sommerhalvåret, og de andre håndværkere besøger Vikingeskibsmuseet lidt på skift i løbet af sommeren.
» Se de enkelte håndværkeres besøg i skemaet her...
Flere sommeraktiviteter:
Der foregår mange spændende aktiviteter på museet om sommeren:
Sejl ud på Roskilde Fjord i nordiske træbåde
Hver dag kan du stige ombord i de traditionelle, nordiske træbåde, hvor du kan blive klogere på kunsten at sejle med årer og råsejl. Museet tilbyder også aftensejladser, dagskurser og gruppesejladser.
Gå med på museets daglige rundvisninger
På rundvisningerne kan du fordybe dig i historien bag de berømte Skuldelevskibe eller følge med i processen, når de dygtige bådebyggere skaber rekonstruktioner af vikingeskibe på bådeværftet.
Besøg bådeværftet og byg din egen mini-båd på Museumsøen
I Byg Båd værkstedet kan børn og barnlige sjæle bygge deres eget mini-vikingeskib, mens museets bådebyggere arbejder på rekonstruktionen af Skuldelev 5-skibet lige ved siden af.
Udforsk Marinarkæologernes Værksted på Museumsøen
Lær alt om arkæologernes arbejde med at udforske de skjulte skatte på den danske havbund. Få indsigt i alt fra dykkerundersøgelser til avancerede 3D-scannere.
Åbningstid og priser
Vikingeskibsmuseet har åbent alle dage kl. 10 - 17.