En varm dag på værftet

2015-06-26

Et bålsted, to kølbord og nogle travle bådebyggere ...

Der er stadig ikke meget sol over den danske sommer lige nu, men det var godt nok varmt på værftet i dag, da bådebyggerne begyndte at arbejde med kølbordene til Gislingebåden. 

Moderne bådebyggere bruger en svedekiste, når både skal plankes op. Plankerne sættes ind i kisten og opvarmes, hvilke gør dem mere fleksibel og nemmere at håndtere til den korrekte facon. Men 1100-tallets bådebygger havde ikke sådan en maskine, og fordi Gislingeprojektet går ud på at rekonstruere båden, ved at bruge de samme værktøj og teknikker, som var til rådighed for bådens oprindelige bådebyggere i 1130, er det nødvendigt at anvende en lidt mere gammeldags metode. 

Idéen er enkelt nok. Bådebyggerne tænder et bål, som får lov at brænde ned til kul. To metalstænger bliver indsat på hver side af bålet, med en kæde hængt imellem. Kæden fungerer som støtte for plankerne, når de skal hænges over bålet for at blive opvarmet. Birger fugter plankerne med en våde kost, før Martin forsigtigt lægger dem i position over flammerne. De noterer starttidspunket (14:10, hvis du er nysgerrig …<link https: instagram.com p external-link-new-window external link in new> du kan se en kort klip af starten her …) og så er det bare et spørgsmål om at fugte og vende plankerne ofte, så de kan blive opvarmet jævnligt.

Som altid er humøret højt blandt bådebyggerne. Det er ikke så tit at de få chancen for at arbejde med træ på den her måde, og de glæder sig vildt meget til opgaven. Det er også sjovt at høre de kommentarer der kommer fra den lille flok tilskuere, som er samlet for at kigge på. De flest er åbenbart ramt af hvor enkelt processen er, men hvor meget kunnen det kræver at læse træet – at vide, hvornår den skal vendes, hvornår der skal mere vand på, og selvfølgelig, hvornår det er klar til at blive sat på kølen. Det kræver mange hænder at opvarme og vende plankerne – Niels og Martin stabiliserer plankerne, mens Birger og Claus holder dem fugtige og vender dem over kullerne, gang på gang. 

20 minutter efter start, er den første planke klar. Den bliver bragt fra bålstedet. Nogen holder kølbordet ind mod kølen, mens andre går i gang med at sætte den fast med forskellige slags klamper. De skal arbejde hurtigt, for træet stivner igen, så snart det begynder at afkøle. Klamper bliver anvendt for at holde bordet fast, og tilpasset af bådebyggerne, så bordet følger de korrekte linjer. Lige så snart det første bord er på plads, bliver det andet båret over og processen begynder forfra. Lige som før bliver klamper sat på plads, flyttet lidt rundt, og inspiceret fra hver side, indtil bådebyggerne er tilfreds. Kølbordene får lov at afkøle, og få den rigtig form hen over natten. I morgen bliver de pillet ned igen og de sidste tilpasning bliver udført, så bordene er klar til at blive sat fast på kølen. 

» <link https: www.facebook.com external-link-new-window external link in new>Følg projektet på Facebook...

» <link https: instagram.com vikingshipmuseum external-link-new-window external link in new>Følg projektet på Instagram...


Oprettet af Tríona Sørensen