Det var nok ikke verdens bedste start. Styrtende regn og hvirvlende vind plejer ikke at være de bedste partnere til ild-baserede aktiviteter, men på trods af Moder Naturs bedste forsøg, gik den første dag af vores jernudvinding lige efter bogen.
Ovnen blev tændt ca. kl 10, efter det værste af regnvejret var overstået. Ovnen har et meget enkelt design – en cylinder af sandmagret blåler, 77cm høj og med en intern diameter på 25cm. Ovnen er placeret over en lille udgravning, 20cm dyb. Der er en åbning i bunden af ovnen på den ene side. Åbningen genererer det naturlige træk som bruges til at få gang i det første bål. Det skal bruges til at opvarme ovnen langsomt, og er en meget vigtig del af processen – hvis man starter for fuld skrue, uden at have opvarmet ovnen, vil leret i ovnen få termisk chok, og gå i stykker.
Efter en time var ovnen varm nok til den første sats af trækul. Den blev fyldt helt op til kanten, og åbningen ved bunden af ovnen blev lukket til. Blæserne blev taget i brug, og temperaturen begyndte at stige ret hurtigt. Når trækullet begyndte at brænde ned, opstod der plads ved ovnens top. Der blev så fyldt op med satser af 1kg trækul og 1kg myremalm, hver gang der blev ledige plads.
Ved 13:30, var al trækul og myremalm påfyldt, og nu skulle der bare ventes og ilden skulle have lov til at arbejde. Når myremalm varmes ved høj temperatur, bliver den delt op i to forskellige stoffer. Slagge – en rastprodukt som indeholder urenheder fra malmen, men også en del jern – bliver flydende ved lavere temperaturer end selve jernet. Slagger løber ned til ovnens bund, hvor de samler sig. Nu og da skal man tappe ovnens bund, så slagger kan løbe ud og gøre plads ind i ovnen. Mads nåede at tappe kun to gang – ovnen klarede alle de andre tre tapninger selv. Dygtig lille ovn…
Ved nedbrydning af malmen, dannes der en klump jern, som kaldes jernsvamp. Omkring kl. 4, efter knap 5 timers brænding, var ovnen klar til at blive tømt. Mads satser på at genbruge ovnen til hver af de fem udvindingsforsøg, han skal lave i denne uge, så det var et anspændt øjeblik, da Mads og Lars arbejdede sammen for at ligge ovnen ned på siden, så jernsvampen kunne fjernes. Med et utrolig varmestråling fra den ca. 1400 graders varm ovn, brugte Mads en lang jernstang til at skubbe jernsvampen væk fra ovnens bund.
Hele holdet var nu på vagt: Mads tog fat i den rød-glødende jernsvamp med en lang tang og begyndte at giv ordre til Lars og Jakob, om hvordan og hvornår de skulle ramme jernsvampen med hamrene, for at fjerne alle de slagger der blev siddende på jernsvampens yderkant. Når de værste af slaggerne var fjernet, brugte de en økse til at dele jernsvampen i to. Det gør det nemmere at varme og hamre jernsvampen, for at fjerne de sidste urenheder. Efter blot et par minutter på Jonas’ esse, var jernsvampen op på 500-600 grader igen, og arbejdet kunne fortsætte. De fik i alt 2.5 kg smedbart jern og ca. 1 kg frafald.
Mere om fremstilling af de første nagler i morgen…