Hvorfor rekonstruerer vi skibet?

Siden Skuldelev 5 blev udgravet i 1962, har vi lærte en masse om skibet. Ved hjælp af naturvidenskabelige analyser, ved vi nu omtrent hvor og hvornår det blev bygget, hvilke materialer der blev anvendt, hvilken kvalitet materialerne havde, hvordan det blev brugt, at der blev udført mange reparationer på det i løbet af dets levetid og mange andre fine detaljer. Det er allesammen oplysninger, der bidrager til vores forståelse af vikingetidens skibsbygning.

Naturvidenskab spiller en vigtig rolle i den samlede undersøgelse af skibsfund. Men det har også sine begrænsninger, når det kommer til spørgsmål om, hvilke sejlegenskaber et skib har haft, hvordan skibet skal håndteres i praksis og mange andre håndværksmæssige og kulturhistoriske aspekter, som er svære – hvis ikke helt umulige – at udforske nærmere i et laboratorium eller ved en traditionel udstilling.

Eksperimentalarkæologien kommer i spil

Eksperimentalarkæologi er en forskningsmetode, som går ud på at rekonstruere arkæologiske genstande i fuld skala og anvende dem for at undersøge aspekter af fortidens teknologi og produktion. I dette tilfælde undersøger vi et krigsskib fra den sidste del af vikingetiden.

Det er en tværfaglig proces, som kræver mange forskellige ekspertiser. Arkæologer, historikere, naturvidenskabsfolk, skovarbejdere, smede, bådebyggere, reblæggere, vævere, sejlmagere, sejlere og mange flere skal indgå i et tværfagligt samarbejde, hvor alle bringer deres faglighed i spil, og hvor hvert fag bidrager med deres egen viden og erfaring.

Metodediagram

- - - - -

 

* Over de kommende måneder vil projekthjemmesiden blive opdateret med mere detaljerede beskrivelser af rekonstruktionsprocessen.