Den gode historie
De skriftlige kilder vi har udover runeindskrifterne er alle nedskrevet efter vikingetiden fra 1200-1400tallet og deres oplysninger om tiden før 1100 bygger således kun på mundtlige overleveringer. Vi kan dele de skriftlige kilder op i flere kategorier som krøniker, sagaer og skjaldekvad. De er indbyrdes meget forskellige men alle tre kategorier bærer dog præg af, at ville fortælle gode historier. Forfatterne har et formål med teksten, nogle gange vil de kopiere skrivestil fra fremmede egne, fortælle slægtshistorie, nogle gange hylde en særlig person, nogle gange gøre begivenhederne ekstra dramatiske og spændende, nogle gange det hele på en gang.
- Skriv to historier om en farefuld sejlads. En som skjald fra Vikingetiden hvor historien skal hædre kongen eller høvdingen om bord og en som pr-medarbejder på Havhingsten som henvender sig til pressen. Historien fra Vikingetiden kan være i kvad, indeholder kenninger og klassen kan hente inspiration fra sagateksterne. Til historien fra Havhingsten kan klassen læse nyhedsbrevene her på hjemmesiden eller læse avisartikler for at finde frem til den måde en journalist skriver på.
- Hvad kendetegner et skjaldekvad? Se for eksempel Eigil Skallagrimssons kvad Hovedløsen, som du kan hente her til højre.
- Skriv et skjaldekvad om Slaget ved Stamford Bridge.
- Forestil dig, at du er en Viking. Skriv et kvad om dengang du kom til en smuk vig i Skotland for første gang.
- Hvilke slags historier er sagaerne? Hvordan er sprog, handlingsforløb, særlige kendetegn etc.
- Fortæl din egen vikingesaga. Tag evt. udgangspunkt i Knud den stores angreb på Aberdeenshire i 1012.
- Forestil dig at du er landstræner for fodboldlandsholdet og skal sige de sidste ord til dine spillere inden de går på banen for at få dem til at give alt hvad de har i sig – find inspiration i skjaldedigte fra vikingetiden og skriv din tale til spilleren med skjaldens ord.
- Tag forsidenyheden fra dagens avis og omskriv den til en saga eller skjaldetekst.
- Find en debatudsendelse eller en nutidig krimi fra TV. Udvælg en lille sekvens og beskriv hvordan den ville have foregået i vikingetiden/gennemspil sekvensen, som den ville have foregået i vikingetiden.
Brug biblioteket og find eksempler på sagaer og skjaldekvad fra 1200-1400tallet
Værktøjer
- Skjaldekvad.pdf
- "Hovedløsen" af Eigil Skallagrimsson
- skjalde og historiefortaellere.pdf
- skriv dit eget kvad