Skt. Knuds Sten
Godt og vel 20 km vest fra Skt. Knuds Kirke “Paa Assenbølle Mark, ej langt fra Gribsvad, paa højre Haand af Landevejen, naar man kommer fra Odense, ligger Skt. Knuds Sten, hvorpaa Knud den Hellige, ved sin Reise til Odense skal have hvilet sig.” Således står der i Antiquariske Annaler fra 1812. Ifølge sagnet hvilede kong Knud sine trætte fødder her under flugten fra Jylland til Odense i året 1086. I middelalderen opstod traditionen med at kaste småsten på stedet – det skulle beskytte mod at lide samme skæbne som den myrdede konge.
Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden
Harald Blåtands tipoldebarn, Knud den Hellige, blev i 1086 slået ihjel foran alteret i Skt. Albani Kirke i Odense af rasende stormænd og bønder.
I en mindelund en lille kilometer nord for landsbyen Glavendrup på Nordfyn kan man opleve en af de skibssætninger, som er så særlige for vikingetiden. Stenene danner formen på et skib, der er ca. 60 m langt og 12 m bredt.
Ørslev Kirke er en åben vejkirke, og det er værd at gøre et stop her for at se den noget udsædvanlige døbefont an.
► Læs mere om Døbefonten i Ørslev Kirke her
Her på næsset lige ud i Lillebælt lå i vikingetiden en befæstet stormandsgård, placeret 31 meter over havet på områdets højeste punkt; en bakketop med en fantastisk udsigt over Lillebælts kringlede løb.
► Læs mere om Stormandsgården i Erritsø her
Runesten i kirken. Indskriften lyder "Thormund, Brug kumlet."