Sjellebro

På hovedvej 21 mellem Assentoft og Rønde, står en helt speciel sten vagt ved broen over Alling Å. På stenen er en maske i Mammenstil hugget ud, men der er ingen tekst med runer – det ses ikke ret ofte. Maskestenen her ved Sjellebro står det samme sted, hvor den blev fundet i 1951, og hvor man siden oldtiden har passeret åen.

Arkæologiske udgravninger på stedet har bragt flere vejanlæg frem i lyset: en brolagt vej fra tidlig jernalder (ca. 500 f.Kr.–400 e.Kr.), en plankevej fra midten af 700-tallet og resterne af en bro fra senere i vikingetiden. I folkemunde sagde man før i tiden, at Åmanden hvert år krævede et menneskeoffer. Engang var der gået seks år uden at nogen var omkommet i åen, men i det syvende år kørte en vogn med syv personer galt, og alle omkom.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

I kirken står en runesten. indskiften lyder "Thore rejste denne sten efter Fastulv Myge."

► Læs mere om Runesten i Øster Alling Kirke her

Hørning Kirke har en helt speciel vikingefortid – eller måske er den helt typisk for de mange små landsbykirker.

► Læs mere om Hørning Kirke her

Runesten i kirken. "Germund (NN`s søn) gjorde disse kumler efter Sasser. Star rejste stenen efter den døde. Thor vie disse kumler."

► Læs mere om Runesten i Virring Kirke her

Jagten på runesten på Randersegnen kan passende starte på museet i Randers, hvor ikke mindre end fem runesten er samlet.

► Læs mere om Museum Østjylland her

I Kolind Kirke står en runesten med indskriften" Toste, Asveds smed, rejste denne sten efter sin broder Tue, som fandt døden østpå."

► Læs mere om Kolind Kirke her