Bopladsen ved Henne Kirke

Ved kirken i Henne Kirkeby er der informationstavler om den boplads, som lå her i vikingetiden. Mellem 2003-12 har arkæologer arbejdet med at forstå den helt særlige plads ved Filsø, for den ligner ikke rigtig noget de har set andre steder i landet. Pladsen opstod med al sandsynlighed i 700-tallet, og op igennem vikingetiden udviklede den sig til en meget struktureret og højt specialiseret produktions- og omladningsplads.

Det bebyggede område var ca. 7 ha stort, men kun 10 % er arkæologisk undersøgt. Helt specielt for Henne er, at bebyggelsen har været placeret på rad og række langs en nord-syd gående vej. Tættest på vejen ligger utallige små værkstedshuse og økonomibygninger. De få, der er udgravet, har alle indeholdt vævevægte, så en stor produktion af klæde har fundet sted her.

Bebyggelsen

Mod vest ligger en næsten ubrudt række på ca. 400 m af mindst 17 langhuse helt tæt – der har kun været få indgange til bebyggelsen fra den side. Mod øst har en palisade på mindst 280 m beskyttet bebyggelsen. Vejen ender ved Filsø, som man i vikingetiden med al sandsynlighed har kunne sejle til ad Henne Mølleå – her kunne skibene ligge langt bedre sikret end ved det åbne Vesterhav.

Varer fra hele den kendte verden er kommet til Henne: glasperler fra Norge, kværnsten fra området omkring Rhinen, bjergkrystal fra Sortehavet og arabiske mønter. Hvad har de handlende ønsket sig fra Henne-borgerne? Sikkert rav, Nordens guld, som der også er fundet en del af på pladsen. 

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Museet formidler hvordan Vestkystens beboere gennem tiderne, også i vikingetiden, har levet af og kæmpet med naturen og havet.

► Læs mere om Tirpitz her

Her stødte arkæologer på en utrolig velbevaret vejbane fra vikingetiden over det sumpede terræn ved Søvig Bæk.

► Læs mere om Nymindegab Museum her

Ravnunge-Tue gjorde det ikke kun i runesten på Bækkeegnen. Så langt væk som i Horne, knap 50 km vest for Bække, står endnu en af hans runesten.

► Læs mere om Hornestenen her

Stedet var i vikingetiden ramme om en bosættelse på skråningen ned mod åen.

► Læs mere om Lønborg her

Lige ved våbenhuset til Skjern Kirke, står to sten, som begge omtaler Osbjørn.

► Læs mere om Skjernstenen her